Konference ZONA LOGISTIKA organizované Hospodářskými novinami, resp. jejich logistickou redakcí se konala minulý čtvrtek a já měl tu čest podílet se nejen jako host a divák, ale i jako jeden z mluvčích a jako vždy i tentokrát si dovolím malé shrnutí pro ty, kdo zvažují zda-li příště ANO, či NE.
Za mou osobu mohu říci, že budu-li požádán o příspěvek i v roce 2018, rád se účastním, a to z několika důvodů.
Ačkoli se jednalo o akci podporovanou komerčními sponzory, minimalizoval se jejich vstup až na malé výjimky jen na stánky postavené v předsálí, či na okrajích sálu. Právě komerční omáčka, která z 20 minut prezentace dokáže zabrat i polovinu, někdy dokonce více, je důvodem proč již na některé konference a semináře nejezdím, stejně jako na akce politické. Na těch posledních je totiž omáčky tolik, že se lije přes okraj prostřených stolů a jediné co nezazní je skutečnost a pravda, ty však já hledám.
Na akci bylo Vyprodáno, a to bez stále rostoucího obsazení volných míst žáky některých středních, či vysokých škol, které si někteří organizátoři rozhodli předplatit, aby bylo „plno“, stejně jako na OSKARECH.
Co bylo dobrým znamením bylo i to, že jsem potkal množství známých tváří, z větší míry hýbatelů a majitelů a co jsem zcela postrádal byli chlebíčkáři, často mediální pracovníci konkurenčních tiskovin, kteří také předplacení, vytváří auru mediální hvězdy středu Evropy, k níž mnohé akce mají daleko, i když mají hvězdu v logu.
Když už jsme u toho jídla, rád bych poznamenal, že kuchař měl dobrý den a jak bagetky byly čerstvé, sklínky juice vždy plné a stoly uklizené a obědový losos, stejně jako rýže, byl podáván ve správné teplotě i konzistenci, a to bez chemických dochucovadel a v dostatečné velikosti. A zákusek na konec, byl skutečnou sladkou tečkou.
Ale nebylo to jídlo, ani prostory, které stojí za mým rozhodnutím říci příště ano. Byli to lidé, a to jak ti, kteří přednášeli, tak ti, kteří poslouchali.
Právě oni totiž dělali konferenci chutnou, a to je můj jazýček poměrně zmlsaný.
Organizátorovi se totiž podařilo sestavit velice chutné a výživné menu, které až na malé výjimky mělo spád a energii a jelo v taktu JUST IN SEKVENCE, tak jak se na správné logistiky sluší. Kdyby totiž lidé, kteří se živý tím, že organizují čas jiným, nedokázali zorganizovat ten svůj, ztratila by akce svůj smysl.
Přiznám se, že jsem si skutečně s chutí vychutnal raketový předkrm servírovaný Danielem Dornbachem ze společnosti ZEBRA TECHNOLOGIES, který mi dokázal, že i přes můj široký rozhled, mi ještě zajímavé novinky dokáží unikat a v kombinaci s pohledem z akademické sféry se jasně ukázalo, proč průmysl 4.0, nebude otázkou zítřka.
Ale pak přišel pan Kuchyňa z firmy KIEKERT-CS a já jsem pochopil, že budou-li dostávat lidé jeho typu možnost realizovat logistické projekty, dostane logistika zase tu správnou tvář postavenou na LOGICE, ne na hašení jednoho požáru založením druhého.
Z dalších mluvčích bych rád vyzvedl pana Jakuba Holce, zakladatele a jednatele společnosti 108 AGENCY, která jako první a dle mého i jako jediná na trhu pomáhá předcházet vzniku URBANISTICKÉHO ODPADU rostoucího stále na zelených loukách. Jeho firma se věnuje intenzivně vyhledávání průmyslových brownfieldů a jejich cílem není jen prodat plochu, ale dobře ji využít a v tom se dosti liší od běžných developerů, kteří chtějí prodat plochu co největší a efektivitu využití si hlavu nedělají, resp. čím menší tím lepší.
Ptáte-li se zda-li bylo vše perfektní, nebylo. Například parkování v OC anděl mohlo být pro účastníky zdarma, či se slevou, nebo času na otázky mohlo být více a hlavně mi byl vzat moment prostného cviku, kdy jsem před položením své otázky mohl vstát a nahlas se před publikem zeptat – namísto toho se jeo v online režimu přes aplikaci www.sli.do a to já nemusím, ale i tak jsem si dovolit pár otázek do fóra podat.
Chutnalo mi? Ano. Jsem rád, že jsem se mohl účastnit, a i promluvit a věřím, jak jsem uvedl i na začátku své prezentace, že si příští rok budu moci udělat SELFIE z podia se stejně angažovanými lidmi a profesionály a ne s jejich robotickými náhražkami.
Přeji Vám krásný a efektivní pracovní den a klidný víkend strávený v kruhu rodinném.