Když se v roce 2014 na internetu objevil můj první článek na téma INDUSTRIAL UPCYCLING, dostal jsem mnoho dotazů k tématu a zároveň mi bylo z několika stran poděkováno, že jsem téma otevřel a věnuji se mu. Po dvou letech toto téma přerostlo na Průmysl 5.0.
Na konci roku třetího, konkrétně pak zítra, proběhne celosvětově první workshop na téma ZERO WASTE v LOGISTICE a LOGISTICKÉM ŘETĚZCI. Workshop proběhne na půdě LOGISTICKÉ AKADEMIE, která je nejen pro mne, ale i pro mnohé logistiky garantem kvality činnosti, které se věnuje, tedy rozvoji logistiky a vychovávání logistických expertů.
Na téma aplikovat ZERO WASTE principy v logistice mne přivedli jak moji klienti, tak lidé, kteří přicházeli na mé semináře. Nejvíce však samotná praxe, na projektech, které v továrnách klientů realizuji. Právě tam velice rezonují nástroje, které používám a které odbourávají profesní slepotu a zvykovost, jež jsou často příčinou nízké efektivity.
Přitom se nejedná o nic speciálního, stačí například vyměnit
MULTITASKING za CORE TASK MANAGEMENT
3R za 6R
Nebo
Jednostranné obchodní vztahy za MLR
Ovšem základem všeho je pochopit skutečnost, že změna je možná.
Protože PRŮMYSL 5.0 je založen na prevenci plýtvání, pak se nedivím, že se začínají velcí hráči, a to včetně těch celosvětových a například automobilových ptát, jak, resp. kde vlastně začít.
Rád jim odpovím
Je totiž třeba začít u sebe sama, u lidí, kteří firmu tvoří a budují její hodnoty. Téměř nikdy to nejsou investoři, ani banky. Podobně výjimečně jsou to lidé v pozicích řídících pracovníků na úrovni senior managementu.
Hodnotu firmy netvoří titul na vizitce
Hodnotu firmy tvoří vykonaná práce a vyrobené výrobky a bude-li to možné, pak právě jim by se měla věnovat náležitá pozornost, ne však tím, že bez dalších změn jen zvedneme tabulkový ukazatel výkonu na hranici únosnosti a budeme chtít, zvýšit výrobu tím, že lidé místo chůze budou běhat.
Máte-li v továrnách běžce, zastavte je, jsou totiž ukazatelem slabého výkonu a nízké efektivity.
V době, kdy píši tento příspěvek, tedy v neděli 19.11.2017 jsem se vrátil z oslavy padesátého výročí založení hotelové sítě ACCOR, jejíž členové mimo jiné absolvovali iniciační ZERO WASTE přednášky zaměřené na prevenci plýtvání jídlem právě v hotelových provozech.
Byla to krásná akce, plná známých i méně známých tváří a lidí, kteří se však rozhodli změnit svět. Věřím, že k nim patřím a brzy budete i Vy sami, protože nepředpokládám, že Vaším snem je žít na skládce a proto kroky, jak tomu můžete zabránit i ve své firmě, budete aplikovat i tam, kde trávíte nejvíce času právě Vy a věřím, že zajímavý rozhovor s podnikatelem ze Švýcarska, bude předzvěstí toho, kde se INDUSTRIAL UPCYCLING, INDUSTRY 5.0 a ZERO WASTE V LOGISTICE A LOGISTICKÉM ŘETĚZCI, objeví v roce příštím.