Chytrá svačina

V posledních několika letech se počet chytrých věcí kolem nás tak zahustil, že získal i vlastní zkratku IOT. Je to nejenom zkratka technologie, ale dalo by se říci i nového průmyslového odvětví o kterém ještě před deseti lety nikdo neměl ponětí, natož aby si představil, že bude jeho součástí.

Máme chytré mobily, hodinky, auta, vypínače spotřebiče, města, jen při pohledu na nárůst chytré techniky zaznamenávám nárůst hloupých lidí, kteří se již nedokáží sami rozhodnout a nechávají rozhodnutí na těch chytrých „hračkách“

Dnes jsem však zjistil, že i já jsem začal být závislý na chytré svačině

Zatímco ještě v minulém roce, když jsem měl v Pracovně chuť na svačinu, sáhl jsem do modifikovaného sudu na svářecí drát, který slouží jako minibar a spižírna, a vytáhl sušenku, rozbalil ji z plastového obalu a dal si ji k čaji, sahám tamtéž stále více sporadicky a když tak již učiním, nemám většinou v ruce hotový produkt, které je tak snadné spotřebovat, ale nůž.

Na stole mi totiž přibyla miska s jablky, případně dalším ovocem

Když cítím, že přichází čas na svačinu vezmu jablko, omyji ho a nakrájím na 60 – 70 tenkých plátků.

Plátky vložím do horkovzdušné fritézy a při 110°C je suším a peču zároveň po dobu 40 – 50 minut dle typu jablka, abych mi na konci naplnily krásně voňavé a usušené kousky plnou misku, z níž pak po dobu poměrně delší, než byla ta nutná na snězení sušenky, beru jeden plátek za druhým a nechávám je rozpustit na jazyku.

Z „hloupé“ svačinky, přešel jsem na „chytrou“ a ta hloupá mi již neschází

Proč ji nazývám chytrou?

Je to z deseti důvodů

  • Má svačina je vždy připravena z čerstvých surovin, a to v době, když dostanu chuť
  • Má svačina je vždy ručně dělaná
  • S každou svačinou se učím lépe krájet a používat efektivně horkovzdušnou fritézu
  • Vlastnoruční zkušenost mi dává možnost ji sdílet s ostatními
  • Zbytky na ohryzku, které nesním, slouží jako potrava kalifornským žížalám ve vermikompostéru a základ k výrobě hnojiva a zeminy
  • Negeneruji odpad
  • Neplýtvám časem svým, ani časem druhých
  • Jsem zdravější a cítím se lépe
  • Mám podstatně více návštěv než dříve, protože všichni chtějí ochutnat, zda-li si nevymýšlím
  • Mám více opakovaných návštěv, protože poté co zjistili pravdu, chtějí ochutnat další výtvory z mé bezodpadové kuchyně.

Mám jednu výhodu, má chytrá svačina ze mě nedělá hloupého, nesnaží se o to, právě naopak, pomohla k tomu vidět, že sladký nemusí znamenat jen cukr, sušenka, či čokoláda a svačina nemusí být igeliťák, ubrousek, či bageta z automatu.

Samozřejmě, že za to nemohu já sám, mám pomocníky a horkovzdušná fritéza je jedním z nich. Za dobu jejího používání jsem ji již použil více než 100x a pokaždé překvapí. Další a další recepty přichází nejen z mé vlastní produkce, ale sdílí je se mnou i lidé, kterým jsem pomohl buďto tento přístroj vůbec poznat, nebo jej začít používat v případě, že jej měli a jen nevěděli jak na něj.

Učíme se a jsme učeni

To patří dle mého do světa chytrých lidí. I když se přiznám, raději bych kolem sebe viděl více lidí moudrých, protože chytrost se příliš často měn na vychytralost, pro kterou je často osobní profit prvním a posledním kritériem úspěchu a to mi, bohužel nestačí.

Přeji Vám krásný den bez odpadů a plýtvání a doufám, že Vám bude Vaše příští svačina chutnat stejně, jako bude chutnat mně.

P.S. tento článek byl napsán a publikován 17.2.2020 a od té doby, se počet použití zdvacetinásobil a na internetu je nejen má kuchařka, ale i videa, jak a co v horkovzdušné fritéze nejlépe připravit a toto je mé zatím poslední tématické video

Komentáře
  • Kategorie
  • Můj blog

    Formulář