Každá ruka dobrá, i když je to noha

V době rekordních čísel o tuzemské nezaměstnanosti se každá továrna, každá firma, každý podnik, potýká s problémem nedostatku zaměstnanců. Je jedno hovoříme-li o kovárně, pekárně, či firmě přebalující zboží, či jej přepravující.

Je zvláštní, že se hovoří jen o tom, že nejsou lidé.

To, že by nebyly stroje, či roboti, se nehovoří, asi proto, že jich je dost.

Všimli jste si však, že se dříve nemluvilo tak často o tom, že by někdo potřeboval člověka, jako spíše, že by se jim hodilo více rukou na práci, které je dost.

Právě ruce, ačkoli jsou opomíjeny, jsou však hlavním úzkým hrdlem manuálních činností, jejichž objem v našich továrnách, s ohledem na hodnotu tuzemské lidské práce, převládá.

Naštěstí není všem dnům konec a v Japonsku přišli se zajímavým řešením – přidají člověku další dvě ruce a to prosím bez operace, bez narkózy, bez milionových investic, bez čipů pod kůží, prostě a jednoduše, je připojí možná dokonce snadněji, než kdybychom si museli oblékat skafandr.

Podívejte se sami

Nevím, zda-li jste rozeznali, jak vše funguje, tak přidám ještě jeden obrázek, který systém upřesní.

Japonští vývojáři přistoupili k otázce chybějících rukou odlišně než kolegové z jiných destinací. Řekli si totiž, že nohy jsou člověkem využívány jen příliš omezeně, a proto je třeba je využít lépe.

Vytvořili proto relativně jednoduché převážně mechanické přechody mezi dolními a vrchními „umělými“ končetinami. V praxi to znamená možnost ovládat „ruce“ nohama.

Koncept je mi blízký, a to hlavně z důvodů E-MOTION.

Elektrickou jednokolku totiž ovládám výhradně nohama, a to nejen co se týče rychlosti jízdy, tedy akceleraci a brždění, ale i směru jízdy. Jízda ne elektrické jednokolce je synonymem HANDSFREE, a proto zkušení jezdci mohou za jízdy nejen bezpečně telefonovat, ale i jíst, psát, fotografovat, či držet v obou rukách tašky a na zádech navíc nést baťoh. A pro ty, kdo neví o čem je řeč, ještě jedno zpomalené video z minulých dní.

Přiznám se, že jsem zvědav, zda-li se podaří uvést nápad z Japonska do praxe a pevně věřím, že ano, protože ruka navíc se vždycky hodí. Nebo se snad mýlím?

Na závěr mi to nedá, abych se nepodělil s mnohem propracovanějším a tím pádem i dražším konceptem z USA, jedná se o plně funkční prototym mechanicko elektronické „ruky“ kterou v zatím poslední vývojové fázi, dokáže nositel ovládat nejen svými svaly, ale i pouhými myšlenkami a to na dálku (dosahu bezdrátové technologie). Myslím, že video stojí též za shlédnutí

 

 

Komentáře
  • Kategorie
  • Můj blog

    Formulář