Čína, země zázraků a těch celních zvlášť

Čína je největší zemí světa a je plná krásných míst a moudrých lidí. Stejně jako vše neřídí jedna strana, nemusí se na východě lidové republiky občané strachovat, že by se jim rozcházeli hodinky s lidmi žijícími na západě republiky, časové zóny totiž pro tuto velmoc neplatí.

Stejně tak na ní neplatí zákony kapitalismu.

Je totiž socialistická

A přesto, že lidé jsou svobodní

Určuje jim míru svobody jedna strana vedená jedním mužem.

Snad i proto je snem českého prezidenta i nečeského premiéra, se této destinaci snů přiblížit co nejvíce a nejdříve. Hanba těm, kdož se snaží očernit čínskou vládu a její firmy z toho, že svými pobídkami dávají výrobkům čínských továren, často hodnotu, která je poloviční oproti té evropské, či americké.

Týmy expertů řeší tuto otázku desítky let a peníze plynoucí do ochrany trhu a zodpovězení na otázku „jak“ jsou garantovaným zdrojem příjmu na další desítky a desítky let pro ty, jejichž život je jeden velký výzkum za peníze druhých, než se rozhodnou využívat stejné štědrosti, na kterou jsou zvyklí, i na funkci prezidenta republiky.

Celní dohody pak znemožňují, aby zboží z Čínské Lidové Republiky, mělo v dokumentech a na fakturách jinou hodnotu, než jakou využije i protistrana (například ta Česká) na výpočet správné výše cla.

No není to super?

Celý systém je dokonalý.

Má jen jednu malou vadu.

NEFUNGUJE.

Resp. pro nečínskou stranu je danajským darem, či možná trojským koněm, který po vtažení na místo určení přináší namísto radosti, vyhubení.

Koupíte-li totiž zboží u jednoho z mnoha čínských partnerů, e-shopů, obchodů, a zaplatíte-li za něj například převodem ze svého účtu, či platební kartou, řekněme 100 amerických Dolarů, může se Vám stát a pravděpodobně se Vám i stane, že při informaci o vyclení zjistíte, že na faktuře, která se zbožím přišla, je i přes Vaší plnou úhradu, částka poloviční.

V zemi kouzel, se totiž Vámi uhrazená částka po cestě na fakturu tak vyčerpala, že zhubla o polovinu.

A pak, v zemi, která vysílá staré i nové soudruhy do škol v zemi kouzel, namísto zboží, za dobrou, ale ne nesmyslnou cenu, se objeví výrobky, které (ač stály více) stojí papírově půlku.

Celní úřady i deklaranti si trhají šedé vlasy a příjemce tiše tleská ručičkami nad tím, jak mu čínský soudruh pomohl, a to přeci jen to dokazuje, jak to s námi myslí dobře.

Raduje se až do okamžiku, kdy zjistí, že zboží které si pro svou práci objednal, nemůže uvést do účetnictví, protože uhrazená částka nekoresponduje s tou, která je na faktuře a při snaze vykomunikovat a dostat fakturu korigovanou zjistí, že země za zrcadlem chráněna je mlhou mlčení, přes kterou proniknou jen objednávky a jednosměrné finanční transakce, nikoliv však stížnosti, reklamace či stesky na to, že za dobrotu, můžeš na žebrotu.

Tak dobrou noc pane premiére a hezké sny o tom, co jste se dnes naučil, věřím, že pro Vaše zboží, bude manuál hedvábné stezky tou správnou inspirací.

Komentáře
  • Kategorie
  • Můj blog

    Formulář