Nový rok

Dnes zrodil se v půlnoci nový rok. Je zvláštní, jak málo lidí se pozastaví nad tím, že nejdříve musí přijít smrt, aby přišel nový život. Mám jen trochu obavy, jestli to není jako s recyklací. Jsme učeni, že nejdříve musíme vytvořit odpad, nežli můžeme žít (recyklovat), ale opak je pravdou.

Nový rok má v názvu poslední -náctiny

Jsem jen zvědav, jestli nebude deprimován tím, že přijde opakování ročníku, kterému se prý nedá vyhnout.

Své vlastní poslední náctiny si moc nepamatuji. Pracoval jsem jako dělník v ocelárnách a k tomu jsem studoval kurz cestovního ruchu. Znamenalo to dvakrát týdně k vstávání ve čtyři ráno, i dojezd do postele krátce po půlnoci.

Ale vzpomínám-li si, bylo toho více.

Úspěšně složená porevoluční maturita, kde na mnohé, co jsme se učili celý život bylo třeba během dvou měsíců zapomenout a učit se nové, do té doby zakázané.

Bylo to období přikládání polínek pod ducha pisálkova, jenž probuzen byl 20.11.1989

Byly to okamžiky husí kůže při poslechu radiových zpráv oznamujících, že „byli zabiti tři vojáci a šest lidí“ a toho „válka bude“

Podívám-li se zpět na texty psané před 28 lety cítím stále ještě tíhu propisky a ruka mi cuká po papíře jako tenkrát, kdy trpěla tím, že nedokáže psát rychleji.

Byla to doba bez internetu, bez osobního počítače, bez telefonu

Byla to doba horkého léta a studené zimy

Byla to doba překročení hranic ještě za dohledu celních úředníků, ale bez vízové doložky

Byla to doba, která již není

Ale zapsaná je v paměti schované místo v kapse, v hlavě jednoho člověka

A každý má tu svou. A bez potřeby kontroly, zda-li jedinec myslí jako stádo.

V roce 2019 zažijeme příchod toho, kdo již přišel a jen si převezme ze zemdlelých rukou dvorního klavíristy královské klenoty, aby je nechal nacenit, a zaměnil za přesnou kopii z rukou mistrů padělatelů.

V roce 2019 zažijeme pád prvního samořiditelného létajícího taxi, kde životy zachrání integrovaný padák a výrobci místo výtky nad systémovou chybou bude připnut na hruď řád za záchranu dvou životů.

V roce 2019 bude sucho a jazyk se bude lepit na patro i těm, kdo k žízni mají daleko a poprvé v historii voda bude nad zlato i tam, kde vždy byla tím posledním, co koho zajímalo.

Rok 2019 však bude také rokem změn. Změn v myslích myslících.

Ohnutá záda ukáží, že schopnost narovnání jim není cizí a pak mohou v celém svém majestátu převyšovat obry, kteří hrabajíce si pod sebe víc a víc chtěli být největší na světě než zjistili, že po bankovkách kloužou nohy a zlaté mince táhnou ke dnu naplněných bazénů.

A lidé pomalu, ale jistě začnou zase mluvit.

Radovat se z tónů vlastních hlasů přestanou se bát dotyků.

A špíny, kterou přináší na jejich ruce práce. Těžká, fyzická, uspokojující práce, kterou budou dělat s láskou, tak jak to četli v pohádkách a slyšeli od lidí, kteří tu dávno nejsou.

Smysl bude nalezen a s ním

I život

Nový

A nebude třeba zabíjet, aby mohl žít.

V harmonii a souladu, člověk s člověkem, lidé s přírodou a všichni se Zemí budou kráčet do světa který viděl jsem již tenkrát, jen neuměl jsem ho nazvat. Dnes však už jméno má

MODRÁ SKLENĚNKA

Přeji Vám ať celý rok je rokem prostým odpadů a plýtvání ve všech jejich podobách

Michael Rada

Komentáře
  • Kategorie
  • Můj blog

    Formulář