Na značky

Tento pokyn jsme v dětství slýchali mnohokrát, a to již od školky, protože jak jinak udržet děti tam, kde by dle plánu měly být. Ve velkém se to pak ukázalo na Strahově a Spartakiádách, pak na vojně, a i v zaměstnání, kdy jsme byli informování, kde je naše místo v případě protipožárního poplachu.

Až nyní jsem si však uvědomil souvislost značky a plýtvání, resp. odhazování odpadků, a syndromu značky, o kterém jsem již v minulosti psal.

Jde o to, že často ti, kteří jsou chudí na duši, či na kontě, za sebou zanechávají spoušť v podobě odpadků, téměř prázdných obalů od sušenek, chipsů, nedopitých lahví, či lahviček of šamponů, zubních past. Plno-prázdna, které nejsou s to vyhodit.

Nevědomky totiž dělají jen to, co je naučila evoluce

Značkují si rajon.

Všimněte si toho. Není to jen doma, ale i třeba na pracovišti, či ve veřejném prostoru.

Stačí málo.

Stačí, abyste odsunuli svou ruku z opěradla v kině, a Váš soused, či sousedka, patří-li do skupiny o které píši, tam okamžitě umístí svou, a to i když je to pro něho, či pro ni nepohodlné.

Stačí, abyste na sdíleném pracovním stole posunuli svůj kalendář o kus blíže k sobě a Váš kolega, či kolegyně nenuceně rozšíří svůj vlastní prostor posunem hrnečku s tužkami.

Doma stačí, abyste si dva dny nepřinesli domů pracovní boty a místo je hned zabrané dalším členem rodiny a to nenávratně. Je jedno, jestli místo potřebuje či nikoli, vždy se dají boty umístit napříč, aby se ukázalo

TO JE MŮJ RAJÓN

Stejně tak lidé bez domova značkují své teritorium, občas přidávajíce i vlastní moč, či výkaly. Dělají to i zvířata.

A nedělají to jen oni.

Zkuste nezaparkovat dvakrát na svém místě, a už bude mít jiného nájemníka.

Všimněte si jak se chovají opilci.

Všimněte si jak se chovají bossové a nadřízení.

Všimněte si jak se chovají korporace

Všimněte si jak se chovají politici a politické strany

Vytváření rajónů je novodobým trendem s tisíciletou historií, jediné, co se mění, jsou prostředky, jakými se tak činí. Zatímco v dávné minulosti se jednalo téměř výhradně o pachové stopy, které dodnes používá zvěř, začali lidé svá teritoria označovat hradbami, ploty, barvami, pak přidali virtuální hranice a završili to ještě virtuálnější realitou, která nemá hranic.

Nejlepší na moderní době jsou ti, kteří si SVÉ místo nechávají odřezávat kus za kusem. Zdravé maso však mění se často v tlející mršinu, jejíž význam spočívá jen v tom, že tleje a když přijde na otázku, kdo to odklidí, ukáže nový vlastník vždy na původního.

Po vyčištění však nárokuje čistý prostor znovu jen a pouze pro sebe.

Držet ústa a krok, to je nový pokrok.

Pokrok poražených

Pokrok těch, kteří vyklidivší místo hovoří o vítězství zdravého ducha a rozumu.

Někdy je třeba se rvát. Bojovat o místo na slunci. To není lidské, to je naprosto přirozené. Dělá to každý stvol, každý strom, každé semeno, které dopadne na zem. Dělá to každý tvor, který zde žije. Místo na slunci znamená život. Místo na slunci znamená BÝT.

Jaké je to vaše?

A kdo jsou ti, kdo Vám z něj ukrajují?

Necháte je jenom proto, že chcete svůj klid.

Tak dobrou noc a hezké sny, je totiž možné, že po probuzení Vás čeká něco zcela jiného.

Komentáře
  • Kategorie
  • Můj blog

    Formulář