Rosa na kolejích

K napsání tohoto příspěvku mne inspirovala, jako k mnoha jiným, jedna z mých dlouhých služební cest. Sloužila k šíření povědomí o systémové prevenci vzniku odpadu a plýtvání a vedla prostorem a časem, kde plýtvání bylo a je na pořádku denním.

Pro změnu jsem k němu získal inspiraci a fotodokumentaci ve vlaku, resp. ve vlacích brázdících naši republiku. S ohledem na skutečnost, že s podobnými vagony jsem se setkával i v zahraničí, myslím, že ani tam to nebude jiné.

V názvu jsem si dovolil použít slova písně folkového zpěváka Wabiho Daňka, slova, která zná téměř každý z mé generace, ale s ohledem na absenci jeho písní v hitparádách sociálních sítí, již postrádá stejně silnou znalost generace mladší. I oni však mohou, budou-li mít chuť, poslechnout si o čem zpívá například na youtube.

Na kolejích v dnešních dnech, moc rosy nenajdete.

V případě vlhkých skvrn se pravděpodobně bude jednat o něco úplně jiného, něco, čemu by asi píseň nevěnoval ani ten nejtvrdší zálesák.

V každém případě jsem si na píseň vzpomněl, když jsem šel vykonat ve vlaku tělesnou potřebu.

I přesto, že záchodová kabinka REGIONJETu vypadá jinak, než ta u ČESKÝCH DRAH, princip je stejný. Po vykonání potřeby zmáčknete tlačítku a ….

Se zpožděním se napustí do plechové mísy voda, která i s obsahem následně zmizí

Na kolejích

Pak je čas si umýt ruce a nechat vodu zmizet

Na kolejích

Napadlo Vás někdy, že by stačila maličkost, aby „na kolejích“ nekončilo dvakrát více vody, než je nutné?

Ne?

Nic si z toho nedělejte, protože nejenom, že to nepadlo Vás, jste totiž jen cestující, či uživatelé vlaků, ale ono to nenapadlo ani jejich výrobce, tedy v tomto případě výrobce železničních vagonů, kteří asi mají tak rádi rosu na kolejích, že se jí snaží sami vytvořit.

To, že změna je snadná a možná ukazují myšlenkové stopy, které mi po vykonání potřeby běžely hlavou tak dlouho, až jsem se je nakonec rozhodl sdílet v tomto příspěvku. Tyto stopy přišly, protože bez ohledu na to, jsem-li v továrně, doma, v hotelu, na večeři, či v přírodě, probíhá mi v hlavě metodologie 6R, kterou využívám k tomu, abych měnil svět.

  • ROZEZNEJ – proč musí voda téct na koleje při návštěvě vlakové toalety dvakrát?
  • REZMYSLY – nestačilo by, kdybych si nejdříve, než spláchnu umyl ruce a voda z umytí pak naplnila toaletní mísu?
  • REALIZUJ – oslovím výrobce, provozovatele vlaků, ale i veřejnost a doporučím změnu

Když to totiž udělám nezůstane už místo na odpadovou pyramidu 3R, která funguje v pravém opaku toho, co deklaruje – namísto menšího, pomáhá generovat větší množství odpadu.

První a druhý bod jsou hotovy, a aktuálně realizuji bod třetí, a to nejen pro tuzemsko, ale i pro anglicky mluvící země. A ještě takovou drobnost,

PROČ STEJNĚ NEPOSTUPOVAT DOMA A VE FIRMÁCH?

 

Komentáře
  • Kategorie
  • Můj blog

    Formulář