V rámci projektů systémové prevence vzniku odpadu a plýtvání se čím dál častěji zaměřujeme na způsoby, jakými zabránit plýtvání jídlem a potravinami. Po úspěšných workshopech a přednáškách pro pracovníky hotelů a restaurací, a v době přípravy projektu jedlého obalu, se nám nyní podařilo dosáhnout zajímavého kroku v projektu KNEDLÍK DO RUKY, jehož rozvoj jsme se rozhodli podporovat před třemi roky.
Pro ty, kdo neví, o čem je řeč jen upřesnění www.knedlikdoruky.cz
Zatímco v prvním roce spolupráce se nám podařilo výrobek dostat do mnoha továren a výrobních závodů jako alternativu k nesmrtelným zachlazeným bagetám a KNEDLÍKY DO RUKY se dostaly do standardní nabídky bufetů a kuchyní tamtéž, byl loňský rok věnovaný vývoji kynutých knedlíků se sladkou náplní a jejich uvedení na trh.
Stejně jako tomu bylo u slaných variant se Svíčkovou, Gulášem a Vepřovým se zelím, byl u i sladkých variant věnován největší podíl času a prostředků vývoji náplně, která není a nebude náhražkou jahod, či borůvek, ale bude se jednat o plnohodnotné plody jejichž kousky strávníci uvnitř knedlíků mohou najít.
Perličkou na dortu a to doslovně, je pak nebývalý úspěch sladkých knedlíků v cukrárnách a kavárnách, kde tvoří první alternativu k horkým malinám, které mnohé podniky servírovali jako jediné teplé jídlo (někdy u něho byly i palačinky)
Možná Vás zajímá, proč o projektu mluvím v souvislosti s plýtváním potravinami a já to rád vysvětlím
Knedlík do ruky je tzv. TEPLOU SVAČINKOU
120g je porce pro každého, nepřejí se, ale ani nenechá zbytky na talíři, či v sáčku, bere-li si hotový knedlík do ruky sebou.
Tím se eliminují zbytky jídla nechané strávníkem v jejich nedojedené podobě
To ovšem není všechno.
Je zde i aspekt samotné přípravy pokrmu.
Tento totiž probíhá přímo ve speciálním obalu (sáčku), který je uzpůsoben nejen k tomu, aby výrobek chránil dle platné legislativy po dobu až jednoho roku (ve zmraženém stavu) před vnějšími vlivy, poškozením, či „znečištěním), ale zároveň je jediným použitým „nádobím“ které „kuchař“, či obsluha potřebuje, nebudeme-li počítat s talířkem, či sáčkem pro servírování.
Knedlík do ruky tedy svou existencí eliminuje nejen plýtvání potravinami, ale i vodou, energií a časem
V případě přípravy v mikrovlnné troubě stačí 60 vteřin, případně 90 a porce je hotová.
Příprava, nechce se mi říkat vaření, trvá opravdu krátce a výrobce pro zefektivnění zainvestoval do výukového videa.
V případě většího objemu je možné využívat ohřevu v páře
CO mi však v lednu 2020 udělalo v tomto projektu největší radost je skutečnost, že zájem o spolupráci potvrdily jak kanceláře Ministerstva Zahraničních Věcí, Konzuláty a Zastoupení, tak i složky bezpečnostní a rychlé záchranné služby a jednáme s prvními nemocnicemi, domovy seniorů, ale i například s kolejemi vysokých škol, či provozovateli vlaků a autobusů, protože to všechno jsou místa, kde nejen, že je k dispozici jak mikrovlnná trouba, ale často i možnost ohřátí v páře.
Jedním z posledních oříšků je pak příprava nabídky jídla pro osobní letadla, kde zatím bohužel KNEDLIK DO RUKY najít nelze a není to proto, že by ve vysokých letových hladinách nechutnal, ale proto, že použití mikrovlnné trouby k ohřevu potravin je na palubách letadel zakázáno.
Projekt sice podporuji, ale pro případné dotazy se prosím spojte přímo s autorem projektu, panem Adrianem van Dijkem a nemusíte se bát, jeho čeština je skoro stejně dobrá jako knedlíky, do jejichž vývoje na počest své maminky věnoval nejen téměř desetiletí svého života, ale i nemalé finanční prostředky. Kontakt naleznete přímo na stránkách www.knedlikdoruky.cz