Chutný chléb

Při většině svých cest nemám chuť jíst v restauracích. Bývá to někdy dost drahé, a ne vždy kvalita odpovídá ceně. Mohu-li však, pak vítám možnost jíst s pracovníky firmy ve firemních kantýnách.  Často také navštívím (je-li) místní pekárnu abych ochutnal zdejší chléb

Téměř vždy pak propadnu jeho chuti

V Písku je to Cvrčovický a ten co mi převezla ochutnat Klára

V Žirovnici zase tamní

Ve Zlíně pak kváskový

Moc nejím, tak bochník chleba za den

A to se ještě držím zpět.

Nikdy ho nekoupím v řetězci, v supermarketu, ALBERTOVI, BILLE, TESCO, ani v COOPU, či ve večerce, ale jen v malých pekárnách a prodejnách, kde se na mne, ač na „cizince“ lidé nejdříve usmějí, než se zeptají, co bych si dal a doporučí, požádám-li, to nejlepší co mají a co jim samotným chutná. Ne proto, že je to nejdražší, ale proto, že to bylo vyrobeno s láskou.

Dnes mi obchodní partner u snídaně vyprávěl, jak jeho známí dělají si sami chléb a často i z vlastní mouky získané z vlastního obilí. Pokaždý trochu jiný. Bez elektronických pekáren, pěkně poctivě v peci pečený.

Už jeho vyprávění cítil jsem vůni chleba.

Brzy by měly přijít sychravé dny.

Pro mnohé rostliny i živočichy je však již pozdě. Nepřežili první intenzivní jarolet, který přišel před podzimou, než přijde druhý.

Bez vody, bez vláhy, ale na všechno byly dotace

Problémem zůstává, že z pětikoruny nevyždímám ani kapku vody a vezmu-li si bankovku, či platební kartu, budu na tom shodně. Ani kapka. Dokonce ani vydrtím-li úřednické razítko a všechny papíry nutné k dotaci na vodu zjistím, že ani podklady za statisíce mi vodu nepřinesli.

Je to zvláštní, přitom dešťovka měla takovou popularitu a vodohospodáři dělali vše, aby voda, která zde je a byla, co nejdříve zmizela.

Důsledky jaroletu nezmizí

Uschlé jehličí kryje lesy už od léta a růst hub probudila až neškodná vlna jaderného smogu.

A zmar

Prameny vyschly

A studny, kam chodí laně pít, už vodu nedávají

Ani jim, ani ptákům a zázračné kapradí již dávno bylo nahrazeno žlutým zlatem, které již za oslavných famfár bylo možné sklízet během jedné sezony třikrát, stačilo trochu chemie

A kdyby jste nevěděli kam vodu, která je tak vzácná zachytit, zkuste se projít kolem svých továren a pracovišť, třeba tam najdete to, co jsem našel já, při jedné ze svých cest.

 

Komentáře
  • Kategorie
  • Můj blog

    Formulář